Det var en gigantisk utmaning jag fick av Marie. En utmaning som jag kastade mig över med liv och lust för att snabbt komma fram till att det gick helt enkelt inte göra en lista på 10 böcker som jag tyckte att folk måste läsa innan de går vidare till de sälla jaktmarkerna. Omöjligt, det finns för mycket böcker!

Men trots denna slutsats, vankade jag runt, pillade på böckerna, tänkte och vankade en runda till. Konstaterade lite belåtet att det fortfarande var omöjligt. Tyvärr men "Less is moore" gäller inte när det kommer till böcker. Där gäller det att sluka så mycket som möjligt medan man hinner.

Jag tog en runda till kring bokhyllorna, denna gång med skrivdon och papper i handen. Lät fingret glida över bokryggarna och utan att egentligen tänka, varje gång fingret stannade till och jag tänkte "JA! DEN!" så skrev jag upp den. Och otroligt nog, kom jag upp med en lista på nio böcker som jag tycker att folk borde läsa. Nio böcker eftersom jag redan har skrivit upp Bengt i koma av Hans Svensson i tidigare inlägg.

Men jag vill påpekade å det starkaste att detta är en lista som gäller 2012. Listan är ett levande väsen och kommer att växa, finns fortfarande extremt många bra böcker som jag inte har läst ännu.

#1. Hans Svensson  -  Bengt i koma (se tidigare inlägg)

#2. Richard Bach  -  The bridge across forever -  Richard skriver här om sin egen kärlekshistoria och sökande efter sig själv. En av de tidigaste New Age böckerna. En härlig och oskuldsfull bok skriven med en varm innerlig ton och ganska mycket allvar, innan New Age blev en kassako.

#3. Henning Mankell - Steget efter - Här behövs inget förtydligande. Detta är Mankells absolut bästa Wallander bok. Den av böckerna som man sträckläser och biter av alla naglarna under tiden.

#4. Jens Ganman  -  Blod och död - En liten doldis som jag hittade på rea. Fnissade igenom hela boken som är en ganska så rå satir på alla dokusåpor. Välskriven och fängslande (hihi) intrig!

#5. Michael Connelly - Poeten - En av de absolut bästa seriemördarna någonsin nedtecknade, Poeten slår till och med Hannibal Lecter. En av Connellys mästerverk.

#6. Hannah Green - Ingen dans på rosor - 1950 talet, Hannah är i tonåren och hennes schizofreni bryter ut. Föräldrarna kör henne till sjukhuset och lämnar henne där. I boken beskriver hon om vården och det långa arbetet tillbaka till en liv. Ett liv där sjukdomen inte står i fokus och styr. En underbar bok.

#7. Terry Pratchett  -  The last continent  -  Jag har tidigare skrivit att om man ska läsa Pratchett så ska man börja med Eric och det tycker jag fortfarande. Men om man har blivit lite biten av Discworld och fnissat sig igenom Eric och har lust till mer, då väljer man The last continent och följer med Rincewind på en resa i Discworlds Australien. Här finns allt, känguru, långa kvinnor mer stora fötter och håriga ben, hattar med korkar hängande ner från brättet, evig öken utan slut och smörgåsar med jordgubbssylt till Rincewind stora lättnad. Mer säger jag inte!

#8. Arto Paasillinna - Kollektivt självmord -  En av Paasillinas mästerverk!

#9. Gregory David Roberts - Shantaram - En förtrollande och medryckande skildring av Indien och en liten bit av Roberts eget liv. Jag läste från pärm till pärm utan uppehåll nästan och den är så bra skriven att man kunde känna lukterna som han beskrev och fick en att längta till Indiens slum. Absolut värd att läsa!

#10. ?????? Måste gardera mig och lämna en plats öppen, ifall jag hinner hitta något absolut sensationellt de sista två månaderna av året!!