Innan jag fortsätter med min nya förälskelse, fantasy, måste jag bara få göra en liten parantes för en bok som jag snubblade över av en händelse och som jag aldrig hade köpt om jag sett den i en bokhandel (kallas att shopa efter omslag).
 
Boken är Friedrich Glausers(1896-1938) samlade skrifter Morfin + Överkonstapel Studer
 
Snubblade över en bokrecension i Helsigborgs Dagblad en tidig morgon för några år sedan.
Boken handlar om författarens eget tragiska liv och hans morfinberoende. Man har samlat utdrag ur han utgivna skrifter. Här får man även läsa läkarunderlag och diagnosbeskrivningar som gäller författaren när han vårdas för sitt missbruk. Han tar även med en på en resa genom sitt lidande och dessa två olika synvinklar på hans liv väver en livsteckning som påverkar.
 
Överkonstapel Studer är en schweizisk polis, med en kronisk magåkomma. Hela noveller är mörk och dyster och är nog ett trevande försök att skriva en spännande novell. Studer är mycket bra tecknad, man kan lätt se honom framför sig, men resten av texten är lite höljd i dunkel så här några år efter att jag har läst den. Ändå har jag en känsla av det finns ett litet guldkorn i den här boken. Och så fort min besatthet med fantasyn har blivit lite mättad, ska jag ta mig tid att läsa om den här boken och se vari guldkornet består.