Trots att jag har läst fantasy så att det har skummat ur öronen på mig den sista tiden, har jag ändå hunnit med en av mina favoriter, Robert Crais senaste Pike deckare.
Och trots att jag verkligen gillar Elvis Cole och Joe Pike fick jag en för mig ovanlig frågeställning i skallen när jag hade läst färdigt. Hur länge ska de hålla på? Elvis håller fortfande på med sina katas och är fortfarande lika rapp i käften som alltid och Joe Pike är fortfarande den tyste starke mannen som klarar av alla fiender som kommer i hans väg. Tatueringarna på axlarna har inte behövt fyllas i, han är fortfarande vegetarian och han lyfter foirtfarande bara på luren utan att svara och lägger på utan att säga hej då. Och jag undrar, när ska han börja få ont i lederna efter alla slagsmål och alla räder i djungeln och när ska Elvis vakna en morgon och vara på dåligt humör och inte alls ha lust att slänga sig över första bästa fall som hamnar på kontorsbordet, där Benjamin Syrsa står vakt och har gjort så i många böcker och klarat sig igenom alla räderna och slagsmålen som avgjorts på Elvis kontor.
 
Och när jag hade kommit så långt så tänkte jag Lawrence Block, som har skrivit ännu fler böcker om Matthew Studder än vad Crais skrivit om Cole och Pike. Och skillnaden är att Matthew åldras, han har ett liv som utvecklas parallelt med hans fall, han har en kvinna som utvecklas med honom och alla i hans omgivning känner av åldern och det är helt ok. Till skillnad då till Cole och Pike. De är käcka, mystiska (Pike) och sexiga (båda, fast mest Pike), men de står stilla på sin tidsaxel. Deras äventyr skulle kunna ske inom loppet av ett halvår tätt efter varandra. Lite trist är det att man blir lite för mätt på personligheterna. Och kanske är det så att när en författare har hittat någon som funkar, så har de svårt för att släppa loss dem och låta dem gå i pension, vilket är lite synd.
Så nu ska jag uppmana författarna... Skapa nya personligheter.. !!!