Man ska ju ha en lista och eftersom jag är rätt ny på det här med fantasy så är detta min börja på lista.

¤1 Terry Pratchett och Joe Abercrombie

Pratchett för att han har en härlig generaliserande uppdelning på sina karaktären, Diskvärlden är häftig, Rensvind är den mest otrolige trollkarlen någonsin och för att han i sin text visar en gedigen kännedom om hur vi människor interagerar med varandra och för den ljuvliga ironin som flödar som en röd tråd genom texten.

Aberbrombie för att hans karaktärer är så knivskarpt tecknade och trogna sin personlighet hela vägen genom. Magin hos Abercrombie är hans sätt att beskriva slagen, människorna och mötena på ett rakt och ärligt sätt som inte går att missförstå. Och han ger en en total läsupplevelse som man absolut inte vill vara utan när man kommer till slutet.

¤2 Neil Gayman, honom har jag helt förbisett som fantasy författare trotts att jag har läst honom. Kom underfund med det här om dagen när jag läste en mycket dålig recension i HD. Gayman skriver sagor för vuxna, gärna lite förtrollade och svärmiska. Men hans böcker är bra och värda att läsa.

¤3 Patric Rothfuss, helt klart läsvärt även om man i varje fall i andra boken skulle vilja fara fram med en rödpenna ibland och rätta till, stryka lite och ta redigera bort en bit.

Nu ligger George RR Martin på nattduksbordet så det blir min nästa fantasy utmaning. Ska bli spännande att se var han hamnar på listan?